Picture
Varför "gnäller" Poliser?

Jag vet poliser som är starka, modiga, orädda och inte skulle tveka en sekund att kasta sig in i en situation där de skulle riskera att åka på stryk, eller kanske till och med ännu värre. De vet vad jobbet innebär, och de vet att fara är en del av det. De här poliserna har stått i tunnelbanevagnar fulla av gapiga fotbollssupportrar, de har stått längst fram vid kravallstaket och blivit både spottade och slagna på. De har kört i 200 kilometer i timmen på hala vägar, för att hinna förhindra brott och de har brottats med psykopater.

De är - vad jag kallar - riktiga snutar. De som jobbar på gatan, dag som natt, helger, övertid, när alla andra sover eller har semester. De är de killar och tjejer som allmänheten önskar ska komma till deras undsättning när skiten träffat fläkten, för att använda det uttrycket.

Det är dom som hjälper dig och mig.

Men, nu är det flera av dom som börjar tappa gnistan och motivationen. Det är inte kul längre, säger dom. Något har ändrats. Viljan att ”gripa bus” har försvunnit.

”Jag vill inte riskera att komma hem till min dotter med halva ansiktet bortbränt”, säger en av dom.

”Jag tjänar 25 000 kronor i månaden. Varför ska jag riskera att få mina tänder utslagna av en sten”, säger en annan.

Det är många som undrar vad det är polisen gnäller på i alla debattartiklar, tweets och inlägg på sociala medier.

Jo, vi gnäller på situationen. Vi gnäller på att poliser har för dålig lön. Vi gnäller på att vi inte kan göra vårat jobb ordentligt. Vi gnäller på att ingen lyssnar på oss.

Vi gnäller för att vi vill kunna göra ett bra jobb.

Vi gnäller för att vi bryr oss.

Vi vill se en fungerande polis. Vi har valt det här yrket för att vi vill göra vad vi kan så att tjejer ska kunna gå på konsert utan att bli tafsad på, att unga män ska kunna gå på bio utan att bli rånade av andra unga män, där knarklangare inte ska kunna sälja hasch till tolvåringar ostraffat och där pedofiler, våldtäktsmän och mördare inte ska kunna härja utan att någon försöker stoppa dom.

Vi vill göra en skillnad.

De allra flesta poliser valde yrket just därför, för att de ville vara den där personen som kommer när någon ropar på hjälp, eller i bästa fall vara på plats innan ropet kommer.Idag fungerar inte det där, vi känner oss överkörda – av de som styr, av de som bestämmer och av de som har som uppgift att leda oss.

Det är därför vi gnäller, det är därför vi tjatar, det är därför vi inte längre kniper igen, trots att vissa chefer gör allt de kan för att tona ner klagomålen, be oss ha tålamod – ”vänta och se.”

”Allt kommer ordna sig”, säger en chef.

”Ge det bara lite tid”, säger en annan.

Jag är ledsen, polischefer, men en myndighet som polisens måste funka dag ett, det går inte att låta kriminella element ta över område efter område i våra förorter, medan polisen ”organiserar sig”. Det är mark vi aldrig kommer kunna ta tillbaka, aldrig – det är förlorad mark.

Och till de politiker som är ansvariga – varför väljer ni att bara lyssna på cheferna, som tjänar miljoner om året utan att ens komma i närheten av den verksamhet som de styr över, varför lyssnar ni inte på de tusentals poliser som varje dag, med dålig lön och urusla arbetsförhållanden, sliter med att se till att det här samhället inte helt kollapsar?

Varför lyssnar ni inte? Verkligheten kanske inte passar in med den budget som gäller, men då får man väl ändra på budgeten. Jag är ledsen, men det kommer kosta bra mycket mer i det långa loppet med en dåligt rustad och dåligt motiverad polis, än om det skulle satsas rejält på den.

Tänk inte ett år framåt – tänk tio år frammåt.

Snälla politiker - om vi inte får en ändring nu, idag, inte nästa vecka – idag, kommer det gå riktigt, riktigt åt helvete, och i historieböckerna kommer det vara era namn som våra barn och barnbarn kommer läsa om.

Vill ni det?

Visa att även ni har tagit ert jobb av en orsak, att ni också vill göra skillnad, att ni också brinner för att det här samhället ska bli en bättre plats.

För i helvete - på ren svenska - öppna ögonen och inse att vi är på väg mot ett stup, och det rullar fortare och fortare för var dag. Om inte ni ser det här, lyssna i alla fall på de som gör det.

Stoppa det här nu innan det är för sent.

Martin Melin
Vi Behöver Din Donation - Hjälp oss bekämpa 7 klövern!
 


Comments

Sven
09/05/2016 16:09

Det är bra som de är. Låt för all del inte polisen få mera makt. Så är det i en del länder här i världen, och det är inte något vi ska sträva efter här. Titta bara på USA, där skjuter polisen först och frågar sedan. Oskyldiga människor med händerna i vädret, blir skjutna. Så vill vi inte ha det här. Här finns för mycket rötägg i vår poliskår, då får den i så fall saneras, innan vi ger dom mer makt.

Reply
benka
09/29/2016 14:53

orsaken till att det blivit så i usa ær før att dom slæppt det før långt och inte stoppat det i tid. med din åsikt så ær det dit vi kommer med stormsteg. all kriminalitet och våld økar om man inte hindrar den. vakan din idiot det ær inte polisen det ær fel på det ær dom kriminella

Reply
Bengt
11/04/2016 16:33

Vad snackar du om. Du kan väl för fan lyssna på en polis som vet vad som gäller. Polisen skall som dom myndighetspersoner dom är se till att lag och ordning enligt Svensk lag upprätthålls. Att jämföra dessa Svenska poliser med skjutglada Amerikanska "cops" är lite löjligt.

Reply
Lilly Liiv
05/03/2017 00:39

Man kan inte jämföra Svensk polis med USA polisen för där har de rätt att avända sina verktyg. Här får polisen inte ens skydda sig själv och troligen ingen förtids pensionering när polisen har blivit skjuten eller brand skadad.Det måste vara rent förnedrande att vara polis I Sverige. I Florida finns lagen att I denna stat har man rätt att skydda sig med vapen som privat person.( medborgare av landet).Detta lag gjordes fôr att hurricane tid det blev kaos och kriminalitet med extra våld. Privat person får inte skydda sig I Sverige mot våld eller vāltäckt ,man har inte rätt att bära ens pepparspray som kvinna. Polisen har lagar och regeringen mot sig och är därför bara ett måltavla för barnsoldater som har tränade sedan de var små för att döda och säkert är bättre på att skjuta mitt I prick an flera av polis personal. Det är dags att regering avgår och lagar ändras totalt.

Bengt
11/05/2016 22:07

Sven kryp under din sten igen eller ta reda på fakta innan du öppnar käften. Rättshaverist?

Reply
09/29/2016 02:55

I ned our police

Reply
09/29/2016 07:09

Det satt "tradratt" forbannat bra skrivet men nagon andring far vi ej forran 2018 da "SALONGLUDRET" vagrar att avga samt da skyddar sin "karlek" IDIOTEN till Rikspolischef.
Hall ut grabbar o tjejer intill 2018 om Ni orkar for da kommer forandringen med Jimmie o SD vid makten.
Ja,det har gatt at HLVT for langt da Ni ej kan skota Edra uppdrag som Ni aro utbildade till utan stoppas av MAKTBERUSADE INBICILLA S.K CHEFER SOM EJ HAR NAGON SOM HELST INSYN I DET POLISIARA ARBETET OCH RATTSSYSTEMET SOM SADANT HAR JU AVEN DET KOLAPPSAT TACK VARE DESSA OKOMPETENTA S.K. CHEFER.

FORSOK ANDOCK ATT HALLA UT ELJEST HAR VI ANARKI I FULL SKALA OM NAGRA MANADER.

ReplyLeave a Reply