Picture
SD lär väl sopa mattan nu!
Sverigedemokraternas gruppledare Jimmie Åkesson välkomnar alliansens krav på misstroendeförklaring mot tre ministrar. Redan på förmiddagen satte han ledningsgruppen på att samla ihop de underskrifter som behövs för att sammankalla riksdagen. Skrivr Svd

– Vi har under den här mandatperioden vid ett tiotal tillfällen försökt få med Alliansen på olika sätt för att fälla delar av eller hela regeringen. Men framförallt Centerpartiet har vägrat detta. Så när de nu gör slag i saken, så är det klart att då välkomnar vi det, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

2015 planerar Transportstyrelsens att lägga om sina databaser. De anlitar IBM som skickar vidare uppdraget till en serbisk underleverantör. Serbien och Ryssland har sedan länge ett väldigt tätt militärt samarbete och i själva IT-firman finns serber med militär bakgrund. Informationen om exakt vilken firma det rör sig om, och vilka som jobbar där, har även varit offentlig sedan länge. Det är alltså enkelt för Ryssland att lista ut vilka serber som nu kommer att få se Transportstyrelsens databas.

Normalt sett finns hårda lagar och regler kring vilka som får se denna information och inte, av just den här anledningen. Men dessa regler har kringgåtts utav ansvariga på Transportstyrelsen och sannolikt även ministrar. Det är därför vi har en polisutredning och, sedan igår, även en regeringskris i Sverige.

Totalt har alltså ett tiotal serber, varav minst flera har kopplingar till Ryssland, haft total kontroll över hela Transportstyrelsens databas. Att den informationen är ute och har spritts kan vi ta för givet. Det här är för underrättelsevärlden vad nakenbilder på kändisar är för Internet.

Men varför är det viktigt? Spelar det någon roll om KGB ser min mystiska frisyr på mitt senaste körkort? Först och främst cirkulerar nu personnumret på alla svenska körkortsinnehavare praktiskt taget helt fritt. ID-kapad av okänd slovak på Internet? Check. Information om alla polisen, militären och Säpos fordon samt alla Sveriges broar, vägar och tunnelbana måste vi nu anta är känd. Här skiter sig alla våra designade beredskapsplaner. Adresser till alla våra stridspiloter ingick. Vid en eventuell konflikt kan man attackera dem hemma och plötsligt har Sverige inget flygvapen.

Problemet går dock djupare. Läckan innehöll tusentals skyddade identiteter. Förutom de som avslöjades direkt finns det andra sätt att ta reda på resten. Har man tillgång till en massiv mängd personuppgifter kan man börja lägga pussel. Titta på vilka som saknas och jämföra foton. Är man smart och har tålamod kan man börja lista ut fler personer. Agenter och andra personer med skyddad identitet. Ryssland är smarta, de har tålamod och många av de här personerna kommer troligtvis inte att vara hemliga särskilt länge till. Det låter som James Bond (eller kanske är Homeland ett bättre exempel) men dessa personer finns. Andra skyddade identiteter - exempelvis vittnen - kan säljas till kriminella.

Det finns en sista nivå. Via Trafikverket så gavs IT-firman även tillgång till någonting som kallas för SGSI - Swedish Government Secure Intranet. Det är ett skyddat Internet som används inom EU för kommunikation mellan stater. Sammanfattningsvis har vi tappat bort våran egen information. Kanske har vi även tappat bort våra allierades. Förhoppningsvis framgår det nu hur allvarligt detta är - oberoende utav politisk åsikt.

Detta har lett till att Alliansen har startat en missförtroendeförklaring gentemot de ministrar i regeringen som var ansvariga för detta. En missförtroendeförklaringen (som slutar med att ministrar får kicken) riskerar att fälla hela den svenska regeringen, vilket kan leda till en helt ny regering, eller extraval. Därmed den politiska krisen vi har just nu.

Högern menar att de ansvariga ministrarna tillsammans med Transportstyrelsen har brutit mot lagen, orsakat den största svenska säkerhetsläckan i modern tid och omöjligt kan sitta kvar.

Vänstern försvarar sig och menar att misstaget är mer knutet till Transsportstyrelsen än dem, och pekar också på Alliansens outsourcing utav myndigheters IT-tjänster till privata aktörer som den säkerhetsrisk som ledde till att detta skedde från första början. Vänstern menar också att det är oansvarigt utav Alliansen att kasta in Sverige i en politisk kris genom att starta en missförtroendeförklaring.

Imorgon så får vi Stefan Löfvens besked om framtiden för den svenska regeringen. Hoppas bilden har klarnat i alla fall lite!

Dela gärna, Hjälp oss och Sverige..Eller delta i en undersökning
Left4photo Sveriges mest lästa politisk Insändare sida - Kom gärna med kommentarer om denna Insändare genom att kommentera nedan och på Facebook.
kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen!
 


Comments

10/17/2017 14:27

Both they have some important issue with each others. And they are talking about some serious discussion about their self. They think that their this kind of discussion is good and important for their self. They make special their time.

ReplyLeave a Reply